Składniki:
- 2.5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1.5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem nad garnuszkiem z ciepła wodą. Ucierać 4 minuty. Dodać olej, ucierać, następnie wodę, ucierać, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wykładamy 2 łyżki białej masy, na to wylewamy 2 łyżki czarnej i tak cały czas jedna na drugą, aż do wyczerpania ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, następnie zmniejszyć do 160 stopni. Piec 1h lub do suchego patyczka.
Piękna ta Twoja zebra:) Ja robię wersję z colą- też dobra:)
OdpowiedzUsuńOoo o takiej wersji jeszcze nie słyszałam :)
UsuńWygląda pięknie i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńja swoją robię z roztopionym masłem (pół kostki) zamaist oleju i na wierzch daję truskawki :) dziś piekłam :) pychotka :):)
OdpowiedzUsuńoooo uwielbiam :) !
OdpowiedzUsuńale fajnie wygląda:) może się skuszę w przerwie robienia kwiatków:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń