Składniki:
- 3 jaja
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 2 paczki biszkoptów
- kakao do posypania
- trochę alkoholu
- ewentualnie rozpuszczoną żelatynę z 2 łyżeczek
Przygotować kawę i ostudzić. Alkohol połączyć z zimną kawą. Szybko zanurzać biszkopty i układać pierwszą warstwę na blaszce.
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodawać stopniowo serek mascarpone.
Ubić śmietankę. Dodać do serka i jajek, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać pianę z białek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. W tym momencie można dodać żelatynę i szybko wymieszać.
Krem podzielić na 3 części.. Pierwszą część wylać na biszkopty, dokładnie rozprowadzić. Na to ułożyć następną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów, drugą warstwę kremu, warste biszkoptów i trzecią cześć kremu. Posypać kakao.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
wygląda przepysznie!!! bardzo chętnie bym teraz do kawki zjadła kawałek :):)
OdpowiedzUsuńMniam! Ja kiedyś zrobiłam świetne tiramisu... i zgubiłam przepis. Teraz babcia mojego męża mnie męczy kiedy jej zrobię to ciasto... a ja nie pamiętam jak to szło :D
OdpowiedzUsuńTo trzeba próbować nowego przepisu :D
UsuńTo moje ulubione ciacho :D Mniam!
OdpowiedzUsuńMniam !! Z chęcią wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń