Z tego przepisu wychodzi 36 babeczek :)
Babeczki:
- 175 g masła
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- olejek waniliowy (kilka kropel)
- 250 g mąki
Masło zmiksować ze wszystkimi składnikami oprócz mąki. Gdy będzie już wszystko ze sobą połączone na gładką masę, dodać mąkę. Połączyć wszystko w kulę. Wsadzić na 1 godzinę do lodówki.
Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wykładać krążkami foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 14 minut. Ostudzić.
Krem:
- 0.5 litra mleka
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 25 g masła
- pół torebki cukru pudru
- pół kostki margaryny
Do szklanki wlać 2.5 łyżki mleka, resztę zagotować. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąki, odłożone mleko, miksować. Do gotującego się mleka dodać 25 g masła i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Żółtka wlać do mleka i gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Gdy krem będzie już zimny, dodawać kostkami margarynę i ucierać na jednolitą masę.
Na babeczki wykładać krem i wybrane dodatki.
Wyglądają bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń