sobota, 25 stycznia 2014

Kruche babeczki.

Z tego przepisu wychodzi 36 babeczek :)

Babeczki:
  • 175 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru 
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy (kilka kropel)
  • 250 g mąki

Masło zmiksować ze wszystkimi składnikami oprócz mąki. Gdy będzie już wszystko ze sobą połączone na gładką masę, dodać mąkę. Połączyć wszystko w kulę. Wsadzić na 1 godzinę do lodówki. 
Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wykładać krążkami foremki.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 14 minut. Ostudzić. 

Krem:
  • 0.5 litra mleka
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 125 g cukru pudru 
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 25 g masła
  • pół torebki cukru pudru 
  • pół kostki margaryny 

Do szklanki wlać 2.5 łyżki mleka, resztę zagotować. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąki, odłożone mleko, miksować. Do gotującego się mleka dodać 25 g masła i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Żółtka wlać do mleka i gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. 
Gdy krem będzie już zimny, dodawać kostkami margarynę i ucierać na jednolitą masę. 
Na babeczki wykładać krem i wybrane dodatki. 



2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!