Składniki:
- 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 opakowanie twarogu w kliniku
- sól
- 1 jajko
- mąka
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Podzielić masę na 4 części, 1 część wyjąć i w uzyskaną dziurę wsypać mąkę pszenną, dodać jajko, sól do smaku i całość zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Formować wałki, a następnie ciąć je na małe kopytka. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować do chwili wypłynięcia kluseczek.
Można podawać z bułką tartą, usmażoną na masełku z cukrem waniliowym.
Uwielbiam leniwe :) Robię je na obiad od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
Na pewno zajrzę :) Pozdrawiam :)
Usuńja bardziej lubię kopytka :)
OdpowiedzUsuń