- 0.5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka czerstwa
- przyprawy
- 0.5 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- pół pora
- ser
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Pod koniec duszenia dodać czosnek. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać cebulę, bułkę, jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie paseczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ułożyć połowę obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków, na to ułożyć masę mięsną. Pozostałe ziemniaki, marchewkę i pora wymieszać. Położyć na wierzch masy mięsnej. Zalać szklanką bulionu. Można po wierzchu posypać przyprawami.
Wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Gdy warzywa będą miękkie posypać startym żółtym serem. Wstawić na chwilę do piekarnika do rozpuszczenia sera.
Można podawać z keczupem.
jestem dzisiaj tak najedzona, ze nie zrobisz mi smaka :D
OdpowiedzUsuńNo trudno :D To może innym razem? :P
Usuń