Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać żółtka. Po wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Podzielić na 2 części i do każdej dodać inny kolor barwnika. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Zrobić 4 takie biszkopty każdy innego koloru.
Krem jajeczny:
- 6 jaj
- 400 g cukru
- 1.5 kostki masła extra
- 1.5 kostki margaryny (proponuję Kasię lub Palmę, bo przejechałam się na tym, że na innym krem nie wychodzi..)
- olejek zapachowy
Oddzielamy żółtko od białka. Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy do niej żółtka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Margarynę i masło ucieramy na puch. Gdy masła będą gotowane, dodajemy po łyżce masy jajecznej i tak do wykończenia masy. Pod koniec dodajemy aromat i wybrane dodatki.
Poncz:
- cukier
- cytryna
- 1 olejek rumowy
- wódka/spirytus
- przegotowana, chłodna woda
Wymieszać wodę z cukrem. Dodać cytrynę, olejek i alkohol.
Przekładamy tort. Można dodać różne dodatki (u mnie znalazły się ananasy z puszki i powidła).
Dekorujemy według własnego uznania.
Tort po przekrojeniu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!