Biszkopt:
- 7 jaj
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 70 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane mąki i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę biszkoptową wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z blaszki i zostawić do całkowitego schłodzenia. Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać. Po wystudzeniu przekroić na pół. Upiec 2 takie biszkopty.
Krem z bitej śmietany:
- 2 śmietanki kremówki 30-36% po 500 ml
- 500 g serka mascarpone
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- żelatyna
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie w gorącej aby była płynna.
Zimną 1 śmietankę razem z 1 szklanką cukru pudru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego ubić na sztywno. Następnie dodać 250 g serka mascarpone i dokładnie rozetrzeć. Masę podzielić na pół i do każdej połówki dodawać pomału 2-3 łyżeczki żelatyny dokładnie mieszając. 1 połowa to jedna warstwa kremu w torcie, a dzielone jest dlatego, że jak dodacie żelatynę do całości to może za szybko się zrobić sztywna i źle będzie się rozkładała, a już na wierzchu rozsmarować może być bardzo trudno. Zrobić tak samo z drugą śmietanką.
Przełożenie mojego tortu: nasączony biszkopt - dżem wiśniowy - krem - nasączony biszkopt - krem - nasączony biszkopt - krem - truskawki - krem - nasączony biszkopt - krem i dekoracja ( u mnie truskawki, winogrona i masa cukrowa ).