Składniki (na 2 porcje)
- 0.5 opakowania mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 2 piersi z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 plastry sera
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Szpinak wrzucamy na roztopione masełko i smażymy aż do odparowania wody. Dodajemy czosnek, przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Piersi z kurczaka rozcinamy tak aby powstały nam kieszonki.
Do piersi wkładamy szpinak, przykrywamy serem.
Piersi układamy na cieście francuskim, posypujemy przyprawami i zawijamy.
Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Piersi możemy podawać z zapieczonymi ziemniaczkami.
W tym celu należy ziemniaki obgotować, ja obtoczyłam dodatkowo w przyprawie do ziemniaków Firmy Rafex, a następnie ułożyć na blaszce i zapiec. Można piec równocześnie z piersiami.
Inspirowałam się TYM przepisem :)
Ale to musiało być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń