Składniki:
Ciasto jasne:
- 7 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 190 g mąki ziemniaczanej
Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać cukier, następnie ocet i olej. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem i wymieszać na gładką masę.
Ciasto ciemne:
- 7 żółtek
- 2 całe jajka
- 75 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Gdy już wyjdzie gładka masa dodać olej. Następnie powoli dodawać mąkę z proszkiem, na końcu kakao i całość wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wyłożyć papierem. Wykładać na zmianę ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Następnie wyjąć, przestudzić i ciasto przekroić na pół.
Krem:
- 0.5 litra mleka
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 125 g cukru pudru
- 0.5 opakowania cukru waniliowego
- 25 g masła
- 0.5 kostki margaryny
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Od mleka odlewamy 2.5 łyżki, pozostałe gotujemy. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy mąki oraz te 2.5 łyżki mleka. Miksujemy na gładką masę.
Do gotującego się mleka dodajemy masło i cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy masę z żółtek i mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimne, rozcieramy mikserem i dodajemy stopniowo margarynę.
Polewa:
- 100 g margaryny
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki łączymy w garnuszku i podgrzewamy.
Dodatkowo:
- paczka biszkoptów
- 2 galaretki o takim samym smaku (u mnie zielone - agrestowe)
Biszkopty możemy nasączyć w kawie. W tym celu zaparzamy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w 0.5 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przełożenie ciasta:
Blat ciasta - krem - nasączone biszkopty - tężejąca galaretka (w tym momencie wkładamy ciasto do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje) - krem - blat ciasta - polewa.
Wierzch można ozdobić posypką cukrową, orzechami itd.
Ciasto po przekrojeniu:
Ciasto pracochłonne, ale efekt smakowy super ;)
to ciasto mam zapisane do zrobienia i jak narazie nie moge sie zmobiliowac do wykonania, a widze jakie jest cudne :)
OdpowiedzUsuń