Biszkopt:
- 3 jaja
- 25 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g gorącej wody
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
Żółtka wymieszać z gorącą wodą. Dodać pomału do białek, wymieszać, następnie dodać mąki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i wylać na nią masę biszkoptową.
Piec 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć, chwilkę przestudzić, następnie usunąć papier i położyć na suchą, czystą ściereczkę i zawinąć w rulon.
Krem z bitej śmietany:
- 400 g śmietany kremówki 30-36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie rozetrzeć. Na koniec można dodać swoje ulubione dodatki.
Dodatkowo:
Dodatkowo:
- 2 galaretki o różnych kolorach
A jakoś nie przepadam za roladami :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj mój tata kupił taką roladę :)
OdpowiedzUsuń