środa, 11 lutego 2015

Róże karnawałowe.


Składniki: 
  • 600 g mąki 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 8 żółtek 
  • 10 łyżek śmietany 
  • 1 łyżka octu 


Mąkę przesiać. Wymieszać z cukrem i solą. Żółtka, śmietanę i ocet dodać do mąki i zagnieść na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe ułożyć w kulkę na stolnicy i uderzać wałkiem aż do rozpłaszczenia się ciasta (przekręcać z jednej strony na drugą). Ciasto ponownie zagnieść w kulę i ponownie uderzać. Czynność powtarzać 5-6 razy. 
Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkować i wycinać 4 różne wielkości kółek. 
Kółeczka układać jedno na drugim od największego do najmniejszego i docisnąć na środku, aby krążki się zlepiły. 


Róże smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wkładając najmniejszym krążkiem w dół. 
Po usmażeniu ułożyć na środku dżem, marmoladę, wiśnie, co kto chce i posypać cukrem pudrem :) 





4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!