Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać żółtka. Po wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Dodatkowo:
- dżem ( u mnie porzeczkowy)
- 1 duży budyń
- 3 szklanki soku o wybranym smaku
- opakowanie delicji o wybranym smaku
- 1 galaretka o wybranym smaku
Biszkopt przekroić na pół, można nasączyć wodą wymieszaną z cytryną. Posmarować dżemem.
Budyń rozrobić w pół szklanki wody. Ugotować go na soku. Gdy będzie gotowy wylać gorący na biszkopt, odstawić do wystygnięcia. Następnie na biszkopt ułożyć delicje i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
wygląda pysznie :) mam podobny przepis z tym,że masa jest z jabłek usmażonych, do któych dadaje się galaretkę z torebki by usmażone gorące jabłka stężały
OdpowiedzUsuńNazwa nie ważna, bo liczy się smak. A patrząc na przepis i zdjęcie wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie