Za sok pomarańczowy oddałabym dużo :D
Dlatego pomyślałam, że dlaczego by nie wykorzystać go w babeczkach :D
Składniki na babeczki:
- 300 g mąki
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 0.5 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Do suchych produktów dodać jajka, rozpuszczoną i przestygniętą margarynę, sok i utrzeć na gładką masę.
Nakładać do papilotek. Piec w 150-160 stopniach przez 20 minut
Składniki na krem:
- 0.5 litra mleka
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 25 g masła
- 0.5 kostki margaryny
- 0.5 torebki cukru waniliowego
Z mleka odlać 2.5 łyżki mleka, resztę zagotować. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać obie mąki i odlane mleko. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Gdy mleko zacznie się gotować dodać 25 g masła i cukier waniliowy. Doprowadzić do wrzenia. Wlać masę z żółtek i gotować do zgęstnienia masy. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna dodawać po kawałku margaryny i ucierać do uzyskania jednolitego kremu.
Babeczki naciąć na środku i wydrążyć mały środek, do którego należy szprycą nałożyć krem i przykryć wyciętą częścią. Na wierzchu ozdobić kremem i w moim przypadku malinką i srebrnymi kuleczkami. :)
Niesamowity przepis! Muszę kiedyś zrobić takie babeczki, nie wpadłabym na pomysł, żeby do pieczenia dodać soku pomarańczowego :3
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi smaku na słodkości ;) wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńŚliczne i na pewno przepyszne! A krem jaki błyszczący:)
OdpowiedzUsuńPięknie przystroiłaś :)
OdpowiedzUsuń