Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g margaryny
- 2 jajka
Wszystkie składniki połączyć. Ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty i zapiec w 180 stopniach C przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 ml śmietany
- opakowanie mozzarelli
- 3 jajka
- oliwa
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i smażyć jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku.
Szpinak wykładamy na ciasto, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zalewamy sosem z jajek i śmietany. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
wygląda apetycznie!! nigdy niejadłam wiec może skorzystam z przepisu :):)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Nie robiłam jeszcze nigdy tarty :).
OdpowiedzUsuńZrobiłam ostatnio pizzę o podobnym "składzie": mozarella, szpinak (tylko miałam świeży). Tarta też musi być smaczna!
OdpowiedzUsuń