Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- olej
- 1 jajko
Polędwicę umyć, obsypać
przyprawami, odstawić na 3 godziny. Obsmażyć z każdej strony na
patelni,zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do
mięsa) wystudzić, wyjąć z
folii, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozłożyć
na blaszce, lekko posmarować rozbitym jajkiem, położyć na to
zimne mięso, zrolować, boki podłożyć pod spód. Łączenia powinny być pod
spodem. Wstawić do lodówki na 20 min. Wstawić do piekarnika, ale
wcześniej posmarować jajkiem, na 20-30 min.w temp. 170 stopni. .Po wyłączeniu
piekarnika roladę mięsną zostawić na 5 min., dopiero kroić
plastry. Można podawać z sosem kurkowym i sałatką grecką.
wygląda pysznie :) a i jutro kupuję cukierki na nalewkę z twojego przepisu :):):)
OdpowiedzUsuńWygląda nawet nawet smakowicie :)
OdpowiedzUsuń