Dziś padło na bezy! :D W sumie to dzięki przyjaciółce, bo ona ten pomysł mi podsunęła :D
Składniki:
- 2 jajka
- 125 g cukru
- szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Masę włożyć do szprycy i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 140 stopni przez 30-40 minut. Piekarnik wyłączyć i trochę uchylić aby bezy mogły się wysuszyć.
Bez nie powinno się wyjmować od razu po upieczeniu z piekarnika!
Lubię te słodkie maleństwa, zawsze robię trochę więcej i trzymam w pudełku, żeby było co podjadać :))
OdpowiedzUsuńU mnie to zazwyczaj takie rzeczy szybciutko znikają ;)
UsuńNigdy nie robiłam bezów, wszyscy mi mówią że to takie trudne i nigdy się dobre nie udają.
OdpowiedzUsuńNormalne, że nie będą smakować, jak te kupne, ale moim zdaniem to nie jest takie trudne :)
UsuńMoże warto spróbować i się przekonać :)